Wednesday, April 30, 2014

Resam Hidup

As salam semua.

1. Esok hari Khamis bersamaan 1 Mei 2014. Hari tersebut merupakan Hari Pekerja di Malaysia. Hari Pekerja disambut setiap tahun di Malaysia. Selamat hari Pekerja kepada semua pekerja di Malaysia samada bekerja di sektor awam mahupun di sektor swasta. Pada tahun ini, dua daripada anak saya telah bergelar pekerja. Alhamdulillah, semoga rezeki Muhammad Mu'adz dan Muhammad Fuad diberkati dan dirahmati oleh Allah s.w.t.

2. Dua hari lepas, Ummi Raziah telah memaklumkan kepada saya tentang keputusan permohonan rayuan Muhammad Na'im dan Muhammad Fahmi untuk mendapat pinjaman pelajaran SUK Selangor.Alhamdulillah permohonan rayuan tersebut telah berjaya. Walaupun, ianya berbentuk pinjaman tetapi iaa mempunyai kelebihan tersendiri berbanding pinjaman PTPTN. Walaupun pinjaman PTPTN diterima tetapi Muhammad Fahmi telah membayaar balik pinjaman tersebut. Kelebihan pinjaman pelajaran SUK Selangor ialah ianya tidak dikena riba atau interest. Berapa banyak yang dipinjam dan jumlah yang sama dikembalikan. Jika dapat keputusan peperiksaan akhir pengajian yang baik, potongan dengan kadar 25%, 50%, 75% akan diberikan dan jika dapat Ijazah kelas pertama, bayaran balik dikecualikan.

3.  Hari ini, Muhammad Mu'azd menerima panggilan telefon daripada Pakcik Zul yang berkerja di Pulau Pinang. Pakcik Zul meminta supaya Muhammad Mu'adz menelefon seseorang bagi tujuan permohonan pekerjaan. Setelah menelefon, Muhammad Mu'adz mendapati lelaki yang dihubungi itu merupakan kenalan pakcik yang berkerja di Toyota. Melalui perbincangan dengan rakan Pakcik Zul itu, Muhammad Mu'adz diminta menghadiri satu sesi temuduga di Pejabat Toyota Cawangan Batu 5, Jalan Cheras. Kuala Lumpur pada hari Rabu 7 Mei 2014. Semoga Muhammad Mu'adz berjaya dalam sesi temuduga tersebut bagi jawatan Supervisor atau Sale Advisor, mana satu kurang pasti sebab masa Muhammad Mu'adz menelefon suara rakan pakcik itu kurang jelas yang didengar ialah perkataan hujungnya iaitu 'sor'. Apa-apa pun semuanya terpulang kepada Muhammad Mu'adz dan tawaran yang bakal diterima.

4. Salam dari kami sekeluarga.

No comments: